Tip voor een gezond hart: creëer sociale contacten

In het boek: “Aardig zijn het beste medicijn” van David Hamilton kan je onder andere het volgende lezen:

“Ooit van het Roseto-effect gehoord? Roseto is een stadje in Pennsylvania, Amerika, waarvan de bewoners bijna vijftig jaar lang meededen aan een wetenschappelijk onderzoek. Ondanks hun levensstijl, die gelijk was aan die van de rest van de VS in die tijd (niet de gezondste ter wereld!) was de sterfte aan hartkwalen in Roseto nul.
Wat hen beschermde tegen hartkwalen, bleek elkaars gezelschap te zijn. Liefde en een gevoel van verbondenheid leken wel belangrijker dan een dieet te zijn wat het hart betrof. De bevolking van Roseto leefde, at, dronk en werkte samen als een eenheid. Buren hielpen elkaar. De ouderen kenden de voornamen van elk kind op straat. In veel huishoudens woonden vier generaties van een familie samen. Regelmatige sociale bijeenkomsten brachten de hele gemeenschap nader tot elkaar.

In de meeste dorpen en steden delen gemeenschappen niet zo veel als in Roseto, noch hebben ze hetzelfde gevoel van saamhorigheid. Naarmate de maatschappij zich verder ontwikkelde, raakten zelfs de bewoners van Roseto meer geïsoleerd van elkaar. Kinderen uit latere generaties grepen de kansen die hun ouders voor hen gecreëerd hadden en trokken weg. Velen leerden eerst voor zichzelf te zorgen en raakten op hun beurt geïsoleerd van de gemeenschap. Langzamerhand ging het gedeelde gevoel van saamhorigheid en doelgerichtheid verloren en daarmee tevens de bescherming tegen hartkwalen.

Het gevolg was dat in 1970 in Roseto de allereerste persoon onder de 45 jaar aan een hartaanval stierf. tegenwoordig is het sterftecijfer door hartaanvallen daar ongeveer hetzelfde als elders in de VS, aangezien de gemeenschapszin in Roseto nu hetzelfde is als in de rest van het land.

Als een culturele identiteit mensen onderling verbindt in een gemeenschap waar men in het dagelijks leven vriendelijk met elkaar omgaat, worden ze voor een groot deel beschermd tegen hartkwalen.

Met het nieuwe bewijs van de beschermende invloed van oxytocine op het hart kunnen veel sterfgevallen voorkomen worden. Niet alleen moeten degenen die risico lopen hun levenswijze veranderen, zoals aan lichaamsbeweging gaan doen en gezonder eten, maar ze moeten ook aan de kwaliteit van hun relaties werken door te proberen meer liefde en vriendelijkheid in hun leven te brengen.

Het hart hunkert naar liefde. Dat weten we intuïtief. Daarom associëren we liefde met het hart. Het hart weet dat de beste liefde voortkomt uit contact met andere mensen en dus hunkeren we naar nauwe verbondenheid met anderen. Wetenschappelijk bewijs laat duidelijk zien dat als we dat hebben, we het gezondst en gelukkigst zijn.” 

Vandaar dus de tip voor een gezond en gelukkig hart: “creëer sociale contacten” Eigenlijk vervolledig  ik dit graag met: creëer sociale contacten die liefdevol, vriendelijk, hartelijk en warm zijn. Wees mild voor jezelf en voor anderen, ontwikkel mededogen, aardigheid en compassie. Vul dit aan met vergeving en dankbaarheid en je leven zal voor altijd anders zijn. Dit zijn keuzes die wij zelf kunnen maken in het leven. Gelukkig zijn: het is een keuze. Welke keuze maak jij?

0000

Gepubliceerd door De Gelukkige Mens

Coach/teacher/speaker

2 gedachten over “Tip voor een gezond hart: creëer sociale contacten

Plaats een reactie