Roberto D’Angelo + Francesca Fedeli: De ziekte van onze baby, een levensles

Toen hun baby’tje Mario geboren werd, dachten Roberto D’Angelo en Francesca Fedeli dachten dat hij gezond was. Echter, toen hij 10 dagen oud was, ontdekten de dokters dat hij een perinatale beroerte had gehad. Mario had geen controle over de linkerkant van zijn lichaam. Dit was voor hen het begin van een zeer moeilijke periode, ze voelden zich down, waren depressief. Ze zagen Mario als een “probleem”, niet als een zoon, zoals ze het zelf zeggen. Tot ze op een bepaald moment het prachtige inzicht kregen dat zij een spiegel waren voor Mario. Dit inzicht liet hun zien waar ze mee bezig waren. Ze beseften dat ze een betere spiegel moesten worden voor Mario. Het was het begin van een nieuw leven voor hen en voor Mario. Kijk en geniet van dit filmpje.

Hieronder lees je alvast kleine stukjes uit hun TED-talk:

“Je kunt je misschien voorstellen dat we hier niet klaar voor waren. Niemand leerde ons hoe we met dit soort handicaps om moesten gaan. En zoveel mogelijk vragen kwamen bij ons op. Het was een loodzware tijd. Fundamentele vragen zoals: waarom overkomt ons dit? Wat ging er mis? Sommige vragen waren moeilijk, zoals: wat zal de impact zijn op Mario’s leven? Zal hij uiteindelijk kunnen werken? Zal hij normaal kunnen functioneren? Zeker als je voor de eerste keer ouder bent: waarom wordt hij niet beter dan ons? En dit is heel moeilijk om te zeggen, maar een paar maanden later beseften we dat we ons echt mislukkingen voelden. Het enige echte product van ons leven bleek een mislukkeling te zijn. We voelden het niet zozeer als een mislukking voor onszelf, maar dit had invloed op zijn hele leven. 

We begonnen opnieuw vanuit onze eigen kracht, en tegelijkertijd begonnen we opnieuw vanuit zijn kracht. We stopten hem als een probleem te zien, en we begonnen hem te zien als een mogelijkheid om te verbeteren.”


Prachtige levenslessen die eigenlijk voor alle ouders gelden, of zelfs voor iedereen die omgaat met andere mensen. Voor ons allemaal dus. We zijn immers allemaal spiegels voor elkaar. Misschien kan het je vandaag doen stilstaan bij jezelf? Welke spiegel wil jij zijn voor de ander?

Gepubliceerd door De Gelukkige Mens

Coach/teacher/speaker

Plaats een reactie